• darkblurbg
  • darkblurbg
  • darkblurbg
  • darkblurbg
  • darkblurbg

Wat is kinesiotape?

Kinesiotape is een elastische katoenen tape met een acryl lijmlaag. Doordat de tape dezelfde eigenschappen heeft als de huid,  op het gebied van elasticiteit en dikte, past de tape zich goed aan bij iedere natuurlijke beweging. De tape blijft 4 tot 7 dagen zitten en is waterbestendig.

Kinesiotape kan worden gebruikt bij diverse klachten en blessures. Het stimuleert het herstellend vermogen van het lichaam, biedt ondersteuning, stabiliteit en vormt geen bewegingsbeperking. Het Medical Tapen is een goede aanvulling op de totale behandeling van een zorgprofessional. De kinesiotape kan worden ingezet gedurende het gehele genezingsproces.

 

De geschiedenis van kinesiotape

De elastische tape (kinesiotape) is in de jaren 70 ontwikkeld in Japan. De Medical Taping methode is ontstaan vanuit de grondbeginselen van de kinesiologie bewegingsleer. In 1998 introduceerde FysioTape de behandelmethode in Europa met als doel deze methode in Europa bekendheid te geven.
Inmiddels mag worden geconcludeerd dat dit gelukt is, aangezien het Medical Taping Concept in bijna alle Europese landen, Azië, Zuid-Amerika en het Midden-Oosten actief en succesvol wordt toegepast.

 

Hoe werkt kinesiotape

Bij het aanbrengen van kinesiotape worden de spieren en gewrichten in (uit)gerekte positie gebracht, vervolgens wordt de tape op de huid aangebracht. Op deze manier blijft volledige bewegingsuitslag mogelijk.  Wanneer het lichaamsdeel terug gaat in de natuurlijke ontspannen houding, tilt de tape de huid iets op. Op de plaats waar de tape is aangebracht zie je golfjes ontstaan, deze worden convolutions genoemd.

werking-curetape

Door de convolutions ontstaat ruimte tussen de opperhuid en onderhuid waarin allerlei receptoren van zenuwen, bloed- en lymfevaatjes liggen.

In de bovenste laag van de huid (de superfasciale fascia) bevinden zich 85% van de pijnsensoren. Door de tape wordt het pijndempende systeem geactiveerd. De pijn verdwijnt waardoor de cliënt beter kan bewegen en gebruik kan worden gemaakt van de oorspronkelijke spierfunctie. Het resultaat is direct merkbaar binnen de behandeling van de therapeut.

Bron: https://www.fysiotape.nl